Louvren i Paris

Museer

Written by:

Louvren i Paris är idag världens absolut mest berömda museum med miljontals besökare som kommer hit varje år. Här har man samlat några av både den antika och moderna världens främsta skatter, inte minst kronjuvelerna Nike från Samothrake och Mona Lisa. Precis som Vatikan muséet i Italien eller Hermitage i Ryssland så är det fullkomligen omöjligt att beta av hela Louvren på en dag, så vill man komma hit är det en god idé med att planera lite i förväg. Är man i sällskap med andra kan var och en få bestämma en specifik utställning och resten kan man välja tillsammans; detta är ett museum som har allt så det lider ingen risk att man får tråkigt!
Själva byggnaden är mycket gammal och faktiskt en liten anknytning till oss nordbor, fast kanske inte riktigt på ett positivt sätt. På 1100-talet invaderade vikingar Frankrike och den dåvarande kungen lät bygga Louvren som ett fort mot just detta. Senare gjordes byggnaden om till ett kungligt residenspalats och på 1500-talet och framåt började de olika regenterna samla på sig regelrätta konstskatter. Eftersom man skaffade sig allt mer byggde man om palatset så att allt skulle få plats och på slutet av 1700-talet invigdes det som ett regelrätt museum.
Om man inte har mycket tid så finns det några utställningsföremål som man absolut inte bör missa:

  • Mona Lisa – detta porträtt av en kvinna, målat av Leonardo da Vinci, har länge fascinerat omvärlden. Vem är hon? Varför ler hon på ett så mystiskt vis? Det finns många teorier och sedan Dan Browns bästsäljare Da Vinci koden kommer det nu ännu fler besökare för att få se tavlan med sina egna ögon. Många blir faktiskt besvikna då den är mycket liten och man får inte se den på nära håll.
  • Venus de Milo – en vacker staty av kärleksgudinnan Afrodite som upptäcktes på den grekiska ön Milos. Bråk uppstod då den franska expeditionen ville ta den med sig och sedan dess är statyn armlös. Trots det tillhör den samlingens absoluta smultron!
  • Napoleons kröning – denna enorma tavla från 1804 är så detaljrik att man måste ta sig tid för att verkligen kunna uppskatta den. Från början var det tänkt att konstnären skulle avbilda Napoleon när han krönte sig själv men till sist gjorde man om motivet till ögonblicket då han krönte sin drottning, vilket ansågs vara noblare och mer romantiskt.
lookout