Kommersiella museer i Sverige

Museer

Written by:

De flesta svenska museer drivs av staten eller någon annan offentlig aktör. Men inte alla. Det finns ett antal museer som drivs av privata aktörer med litet eller inget statligt stöd. Dessa är ofta inriktade på något specialintresse, men det finns också enstaka som har ett bredare fokus. Då oftast inriktade på konst av olika slag.

Om du själv vill starta ett museum dedikerat till något du är intresserad av är det bästa förmodligen att lokalisera det i någon av storstäderna, helst huvudstaden. Du behöver inget tillstånd utan du kan leta efter villor till salu Stockholm för att köpa en egen lokal att husera i. Sedan är det bara att du flyttar in din samling och börjar locka kunder. Ett lite udda exempel på det är Jorma Toivonens porrmuseum i Bagarmossen. När du tittar på villor till salu Stockholm kan det vara en bra idé att försöka hitta ett hus med historia eller speciell arkitektur för att ha ytterligare ett dragplåster att locka folk med.

Privata konstmuseer

De privata konstmuseer som finns kan delas in i två kategorier. Dels finns det enstaka utpräglat kommersiella aktörer och dels finns det sådana som startats av välbeställda konstintresserade privatpersoner. Det främsta exemplet på det förra är Fotografiska som ligger i Stockholm och, som namnet antyder, är inriktat på fotokonst. Även om kultureliten inte alltid älskat det har Fotografiska varit väldigt framgångsrikt. Stockholmarna har tagit det till sitt hjärta och det är idag ett naturligt ställe att gå till när man både vill se en utställning och ta en drink eller äta en god middag.

De två största mecenatdrivna konstmuseerna är Sven-Harrys konstmuseum i Vasastan samt Artipelag på Värmdö. Sven Harrys startades av byggföretagaren Sven-Harry Karlsson och fokuserar på nordisk konst av bland andra Edvard Munch, August Strindberg och Anders Zorn. Artipelag startades av Björn Jakobson, affärsmannen bakom företaget BabyBjörn, och har ett brett fokus på både konst och designhistoria.

Andra privatägda museer

Runt om i landet finns det flera privatägda museer. Du som är bilintresserad hittar till exempel Ivars bilmuseum i Hoting eller Härnösands Bilmuseum. Du som istället gillar musik kan gå till ABBA-museet på Djurgården, eller besöka det lilla Elvismuseet TCB House of Music i Floda strax utanför Göteborg.

Ett av de mer udda ställen man kan besöka är Big Bengt Museum på High Chaparall, den nöjespark med vilda western-tema som skapades av Big Bengt själv, Bengt Erlandsson. Det lilla museum som finns på området består av en tämligen vild blandning av olika saker han samlade på sig under sitt liv. Ytterligare en kategori vanligtvis privata museer är de hembygdsmuseer som drivs av olika lokala föreningar eller intresseorganisationer. De är ofta små men ger dig en möjlighet att snabbt sätta dig in i en orts historia och ofta också kunna få prata med folk med stort lokalhistoriskt kunnande.

lookout