Tapetsera hemmet med museer som inspiration

Museer

Written by:

Det är populärare än någonsin att tapetsera hemmet och det ger en vacker, unik och inspirerande stil. Hur du inreder är alltid mycket personligt och det finns tapeter som passar både minimalister och människor som älskar en mer färggrann eller blommig design. Huvudsaken är att du blir nöjd med resultatet och känner att din bostad är riktigt hemtrevlig.

Du kan hitta fina och högkvalitativa tapeter online idag som passar perfekt till varje rum. För extra finess kan det vara spännande med motiv som påminner dig om dina favoritmuseer, eller som kanske till och med består av dina egna foton. Här kan du läsa om hur du gör ditt hem riktigt kul och vackert med hjälp av olika museer som du antingen besökt eller vill besöka någon gång i framtiden.

Historiska teman som inspirerar

För dig som är historieintresserad finns det många fantastiska museer i Sverige och runt om i världen. I Stockholm kan du till exempel besöka det Historiska Museet som ofta har spännande utställningar om vikingar och forntid, eller varför inte Medelhavsmuseet som för besökaren tillbaka till antikens Egypten, Grekland och Rom? Båda museerna har massor med vackra mönster, färger och former som du sedan kan influeras av när du ska välja tapeter: gråa skiftningar som påminner om nordmännens brynjor och vapen men samtidigt är moderna, intensiva färger och fresker i romersk stil eller geometriska mönster som de gamla grekerna älskade.

Har du varit på Skansen med ungarna är du säkert full av idéer från djur och natur. Inred barnrummet med tapeter som föreställer djur ni har sett under besöket, exempelvis lodjur, brunbjörnar och katter. Småttingarna kommer älska sitt rum, och eftersom barnrum kan inredas lite mer fantasifullt än hemmets övriga väggar kan du passa på att skaffa olika motiv till varje vägg. Är barnen tillräckligt gamla kan ni till och med sätta er vid skärmen och välja tillsammans.

Beställ egna fototapeter

Det har också blivit mycket populärt med fototaper och du kan antingen beställa färdiga motiv eller ta egna bilder som du sedan låter tryckas upp. En stor vägg med motiv från Florens Uffizierna, New Yorks Metropolitan Museum of Art eller Louvren i Paris blir en fröjd för ögat som ger roliga minnen eller inspirerar till framtida resor. Ska du fota själv kan du antingen ta bilder på dina favoritkonstverk eller ta panoramabilder över vackra gallerier. Var inte heller rädd för att fota detaljer. När du gör en fototapet måste motivet inte alltid vara så uppenbart utan kan istället vara en vacker form eller ett mönster du lagt märke till, exempelvis en antik mosaik, en vackert rundad vas eller en broderad textil. Lek med ljus och skuggor och använd gärna ett bildarbetningsprogram som låter dig konvertera färger till svartvitt eller att höja kontrasten på bilderna.

Många museer är ofta oerhört vackra i sig själv och därför kan du även låta dina tapeter helt enkelt vara inspirerade av dekorationer, färgkombinationer och annorlunda skepnader. Nästa gång du besöker ett museum kan du därför ägna lite extra tid åt att titta på de olika lokalernas inredning och få nya idéer till ditt hem.

lookout