Arkitekturmuseum

Museer

Written by:

Det finns i världen en mängd spännande museum som behandlar området arkitektur. Många gånger är även museumbyggnaderna i sig väl värda ett besök för den arkitekt-intresserade. Man behöver inte resa långt för att besöka ett välkänt arkitektmuseum, i vårt grannland Finland ligger ett arkitektmuseum med olika växlande utställningar inom ämnet och Finland är framförallt kända för sin “Alvar Aalto” arkitektur som även exporterats utomlands. Museet inryms i en nyrenässansbyggnad i Helsingfors Design distriktet och man når hit genom att ta riktning mot stadsdelen Gardesstaden. Om några år öppnar dessutom ett helt nytt spännande arkitektur och design museum i södra hamnen i Helsingfors. Det nya museet ska bli världens mest attraktiva museum med ett särskilt modigt koncept. Modellen man bygger efter, är att besökaren ska få ut något mer än bara ett vanligt museumbesök.

Arkitekturen och det offentliga rummet

Arkitektur är ett ämne som berör alla människor och finns överallt runt omkring oss. Även när vi planerar våra egna boende, är arkitektur och design något som vi alla tar ställning till. Köper man byggvaror från ett förmånligt varuhus som byggmax märker man hur många olika stilar och val det finns att göra. Att besöka ett arkitektmuseum öppnar verkligen upp ögonen för hur denna del av konsthistorien har påverkat vårat offentliga rum.

På hemmaplan kan man besöka Statens centrum för arkitektur och design, även kallat ArkDes. Museumbyggnaden finns på Skeppsholmen, är uppdelad i två våningar och behandlar alltifrån samhällsplanering till formgivning. Byggnaden är flottans gamla exercishus vilket ritats om av samma arkitekt som ritat Moderna Museet och här finner man tillfälliga temautställningar och över 600 modeller samt fotografier av byggnader. Varje år arrangeras även en tävling, med “årets pepparkakshus”, där både amatörer och proffs tävlar om ett förstapris. Tävlingen skapar ofta stor uppmärksamhet i media och visar hur enkelt man kan lyfta upp intresset för arkitektur på ett lustfyllt och roligt vis.

Byggnaderna i sig – en arkitektutställning

Det är inte bara själva utställningarna som är intressanta för den arkitekt-intresserade besökaren. Runt om i världen finns flera spännande museumbyggnader och här är en lista på några av de mer spektakulära byggnaderna ur en arkitektonisk synvinkel, väl värda ett besök.

  • Archi-Depot Museum, Tokyo

Sedan öppningen 2016 har detta museum i Japan imponerat på besökarna med sina olika utställningar om japansk modern arkitektur och är även omtalad för sitt utseende.

  • Canadian Centre for Architecture, Montreal

1979 ritade arkitekten Phyllis Lambert ett museum som byggdes som ett centrum för nordamerikansk arkitektur. Byggnaden mäter över 164 000 fot och inrymmer även en skulpturpark och ett spännande bibliotek.

  • Cité de l’Architecture et du Patrimoine, Paris

I paris finns detta fantastiska museum som behandlar fransk arkitektur från lång tid tillbaka. Här återfinns en mycket populär utställning om gotisk och medeltida arkitektur.

lookout