Ett underbart sätt att uppleva tidsmarkörer på

Museer

Written by:

Mycket har hänt genom tidsåldrarna, som är värt att berätta om. Det bör vi göra. Vi ska vårda minnen av sådant som har betytt mycket och påverkat människor genom tiderna.

I Stockholm har vi exempelvis Vasamuseet. Många har fascinerats av detta skepp och händelserna kring det. Dess historier är fantastiska att få ta del av, och det är svindlande att få komma nära skeppet som under flera hundra år legat på havets botten.

Fotografiska muséet i Stockholm är bra på att marknadsföra sig och tilltala den moderna, kanske lite yngre nutidsmänniskan. Det är bra när muséer lyckas göra det. Hur det än är så är det många unga människor som inte har upptäckt vilken skatt vi har på våra muséer, både för utställningarna i sig, men många av Stockholms muséer är fantastiska byggnader, som det är en härlig upplevelse att bara komma innanför portarna på.

Ett av världens främsta muséer är Louvren i Paris. Det är generellt ett fantastiskt konstmuseum med otaliga magnifika konstverk av några av världshistoriens mest berömda konstnärer. Det mest berömda konstverk som finns där är “Mona Lisa”. Miljontals är de människor som vallfärdat hit från världens alla hörn för att beskåda denna målning av en outgrundliga kvinna. Det är fascinerande att ett konstverk kan ha sådan genomslagskraft. För människor som inte är uttalat konstintresserade kan det vara svårt att förstå.

Ett museum som verkligen berör och som tar upp något som förekommit i världshistorien och som aldrig bör upprepas, är muséet om African American History i staden Detroit i USA. Här får man på ett hjärtskärande sätt ta del av den omänskliga, grymma slavhandeln som pågick i USA under flera sekler. Sviterna av det är något som fortfarande påverkar samhället i USA mycket. Man kan förvånas över hur pass mycket och i hur pass många sammanhang man verkar blunda för det.

I samma stad finns Motownmuséet. Här får vi göra en härlig tidsresa tillbaka till en speciell tidsepok i musikhistorien inom populärmusik. Motown är skivbolaget som gjorde stora namn av personer som Marvin Gaye, Diana Ross, Stevie Wonder och Michael Jackson, för att nämna några. Dessa personer är stora namn än idag. Många är de av nutidens stora artister som refererar till dessa namn när de ska nämna personer som varit viktiga influenser för dem.

Varför inte skapa ett eget litet museum över ditt liv? Åk till Buildor och skaffa utrustning så att du på ett trevligt sätt kan ställa ut värdefulla saker som markerar viktiga händelser i ditt liv, och kalla det “Muséet över mitt liv”. Fina minnen ska vårdas. Varje människa har sin egen livsberättelse som är värd att berätta. Så varför inte berätta din livsberättelse genom att skapa ditt eget museum.

lookout