Guide till Berlins sevärdheter

Museer

Written by:

Om du är intresserad av historia, kultur och tycker om att gå på museum är Berlin ett bra resmål. I Berlin finns det museum och utställningar för alla smaker. Här kommer en guide till några av Berlins sevärdheter.

Berlin

Berlin är på sätt och vis ett museum i sig, med sin både intressanta och hemska historia. Du kan vandra omkring i staden och titta på byggnader, gator och stadsdelar som inte bara har präglat staden utan hela Europa och världen. Samtidigt är dagens Berlin en mycket populär destination för både turister och företag. Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner näst de nordiska länderna. Att åka till Tyskland och besöka museum är alltså inte bara något som passar dig som turist, utan även företagare.

Om du har ett företag kan du skriva om din Berlinresa i ditt nyhetsbrev. Om du inte brukar skriva nyhetsbrev till dina kunder och arbetspartners kan du enkelt skapa nyhetsbrev hos ungappad.se – den smidiga vägen till snygga nyhetsbrev. Att skicka nyhetsbrev är bland de bästa marknadsföringsmetoderna. Det som gör Berlin unikt, är också att staden var delad fram till för 30 år sedan då berlinmuren föll. När du går omkring i Berlin kan du fortfarande se skillnaden mellan Öst- och Västberlin och självklart hittar du flera museer på det temat, som DDR-museet.

Museum

Många av Berlins museer är samlade kring Museumsinsel – en central ö i floden Spree. Den ligger vid Berliner Dom och den historiska gatan “Unter den Linden”, som leder fram till Brandenburger Tor och den tyska riksdagen. I det här området finns bland “Deutsches Historisches Museum” – ett måste för historieintresserade, med särskilda utställningar om första och andra världskriget, Bodemuseet och Pergamonmuseet.

Om du är intresserad av spänning och kalla kriget finns det ett spionmuseum vid Potsdamer Platz. Du hittar olika slags museer över hela Berlin, med allt från musikinstrument till teknik. Ett tips är att gå till Berliner Philharmonie där du både kan gå på Musikinstrumenten-Museum, men också lyssna på gratiskonserter som filharmonikerna erbjuder klockan 13 varje tisdag.

Staden som museum

Över hela Berlin finns historiska platser att titta på och som i sig är som små museum. Ett exempel är Checkpoint Charlie, en känd gränsövergång under Kalla kriget, som idag har blivit en stor turistattraktion med eget museum. Du kan också, helt gratis, titta på East Side Gallery, en del av den gamla muren som nu är ett levande konstverk med graffiti. Det finns också en Maurpark, en kombination av museum och minnespark över Berlinmuren som är mycket intressant att besöka.

Mellan Checkpoint Charlie och Branderburger Tor hittar du Förintelsemonumentet – en påminnelse om den tyska statens ohyggliga grymhet mot judarna. Det finns också ett judiskt museum att besöka. När du går omkring i staden kommer du också kunna se minnesmärken i form av metallplattor på gatorna utanför vissa hus. På plattorna står namnet på de judiska personer som en gång bodde i huset och som nazisterna deporterade till koncentrationslägren.

lookout