Ta hem en bit av museet

Museer

Written by:

Museer är fantastiska att besöka då de ger många intryck och genuina upplevelser. Vare sig det är ett mindre, lokalt hembygdsmuseum eller en enorm utställning i världsklass tar besökaren med sig minnen därifrån, och därför är det alltid kul att köpa något i deras butiker.

Souvenirer betraktas ofta som något kitschigt och billigt men faktum är att det finns oerhört vackra och trevliga saker att köpa med sig hem efter en utflykt eller en resa. Har du varit på Louvren och sett Mona Lisa eller kanske på Carl Larsson gården har du säkert inspirerats att ta hem en kopia av något av konstverken från museishopen, och du kan rama in den perfekt med ramar från Frameit som har modeller av alla de slag.

Låt dig inspireras

Alla former av konst är inspirerande och eggande för fantasin, och har du fastnat för något särskilt så är det extra kul att köpa en liten statyett, en litografi, en väska inspirerad av något utställningsföremål eller några vykort av favorittavlorna. På Fotografiska museet i Stockholm finns det en välsorterad shop där det finns affischer och vykort av både allmänt kända bilder och kopior från de pågående utställningarna.

Vasamuseet har fantastiska bilder av det berömda regalskeppet i sin affär, och i shoppen på Moderna Museet finns det både foton och “kit” som låter köparen göra egna kreationer i olika konstnärers anda genom att man fyller i tavlorna efter nummer med inkluderade oljefärger. De flesta museer tillåter dessutom att besökarna tar egna foton, så länge det inte är med blixt, så den som vill kan ta bilder av konstverken i sin helhet eller detaljer av dem.

Gör hemmet till ditt eget museum

När du väl har ramat in dina inköpta eller egenhändigt tagna bilder kan du hänga dem precis var du vill i hemmet. De mest klassiska platserna är naturligtvis hallen, vardagsrummet eller sovrummet men du kan också göra lite mer oväntade arrangemang om du vill. Kanske en Picassotavla i tvättstugan eller en staty av Venus från Milo i badrummet? Glöm inte heller kontoret – det är alltid kul att piffa upp sin arbetsmiljö och vad kan passa bättre än dina favoritalster från museer du besökt?

Glöm inte heller barnen! Även om många ungar gnäller och klagar när föräldrarna vill gå på museum med dem så finns det många bra utställningar som barn brukar uppskatta. Det kan handla om djur, mumier eller vikingar, rymden eller kroppen och i de flesta museibutiker brukar det finnas barnavdelningar med leksaker, målarböcker, pussel och spel för alla åldrar. Dessutom har många museer särskilda aktivitetsrum eller temadagar för barn, där de får ta del av utställningen på ett interaktivt sätt, till exempel genom att klä ut sig eller måla.

lookout