Museum i Stockholm

Museer

Written by:

Under ett besök i Stockholm finns det mycket att hitta på. Men varför inte skippa shoppingen några timmar och göra ett besök på något av de många muséumen som finns i staden?

Om man är intresserad av Sveriges historia är Livrustkammaren ett självklart val. Livrustkammaren ligger under det kungliga slottets mäktiga dubbeldörr och är Sveriges äldsta museum. På Livrustkammaren får man lära sig om Sveriges historia, bland annat finns en ny utställning som visar monarkins historia i Sverige, från Gustav Vasa fram till idag. Livrustkammaren har till uppgift att spegla Sveriges kungliga historia, och har en av världens mest framstående samlingar av kungliga dräkter. Det finns både dräkter från bröllop och fester, men även Gustav II Adolfs blodiga skjorta från slaget vid Lützen. Man kan också se Gustav II Adolfs uppstoppade häst Steiff. Men Livrustkammaren innehåller inte bara gamla saker. Bland annat kan man numera även se den klänning kronprinsessan Victoria bar när hon blev myndig år 1995. Livrustkammaren har också ett speciellt rum för barn, där man kan prova kläder för prinsar och prinsessor, leka och rita.

Ett annat Stockholmsmuséum väl värt ett besök är Vasamuseet. Här får man se det bevarade regalskeppet Vasa som bärgades från havets botten år 1961. Skeppet byggdes under 1600-talet och gjorde sin första och enda seglats år 1628. På grund av allvarliga felkonstruktioner tog det nybyggda skeppet in vatten genom sina kanonluckor, och sjönk kort efter att det hade lämnat stranden.

På Vasamuseet kan man förstås se själva skeppet, men även utställningar om hur livet var ombord, hur bärgningen gick till och om de människor som fanns på skeppet. Det var ca. 30 människor som dog när skeppet Vasa sjönk, och med hjälp av några av de skelett man hittat i och omkring skeppet har man kunnat göra ansiktsrekonstruktioner av några av dessa människor. Bland annat finns här en 16-årig flicka som var kutryggig och undernärd, en man i 30-40-årsåldern som verkar vara vid god hälsa. Genom att se dessa ansikten kan man i fantasin göra sig en bild om hur livet ombord på Vasa var.

Vasa var tänkt att vara ett krigsskepp i den svenska flottan, och genom de fynd man hittat har man kunnat få en bättre bild av hur man levde på ett krigsskepp på 1600-talet. Det krävdes 145 besättningsmän och 300 soldater för att kunna hantera det stora skeppet, vilket gjorde att det blev trångt ombord.

Ett annat muséum som finns i Stockholm är naturhistoriska riksmuséet. Det är ett biologisk och geologiskt museum som öppnade år 1819. Förutom de vanliga utställningarna finns här cosmonova och ett planetarium. Här inne kan man få reda på det mesta om våran jord. Några av de fasta utställningar som finns här är “djuret människan”, en utställning om människokroppen, “polartrakterna” och “Natur i Sverige”.

Det finns så klart många fler muséum i Stockholm, men det här är tre av de största och mest populära, väl värda ett eller flera besök.

lookout