Jobba på muséum

Museer

Written by:

Att jobba på museum kan vara drömjobbet för en del. Speciellt om det är så att man älskar att gå på museum. Det finns flera olika sådana arbetsplatser i Sverige, och man kan välja att söka jobb på något av de som man tycker tilltalar en. Det finns även möjlighet att söka jobb på museum utomlands, men mer om det längre ner. Att arbeta på ett museum gör att man kommer kunna lära sig något nytt varje dag om man skulle vilja det.

Fritt lärande

Att arbeta på museum innebär att man kommer kunna få fri tillgång till allt material som finns där, och eftersom man måste lära sig allt och bli expert på ett visst område om man är guide, så kan man ju se det som att man får gratis undervisning. Det här är kanske något som leder till att du briljerar nästa gång ni ska spela frågesport med familjen, eller så kanske du söker till “Alla vet mest” en vacker dag.

Bemanningsföretag eller kontakta arbetsgivaren direkt

Det absolut vanligaste sättet på vilket man får jobb på ett museum är att man helt enkelt kontaktar den önskade arbetsgivaren. Ibland kan det ligga ute tjänster på deras hemsida, och då ansöker man bara genom att följa instruktionerna. Till exempel genom att man skickar in sitt CV tillsammans med ett personligt brev. På andra museum kan man ansöka till ett jobb via bemanningsföretag. Det har visat sig vara ett väldigt framgångsrikt koncept för bland annat bemanningsföretag i Malmö och i ständerna runtom. På så vis kan man ibland ha turen att att få jobba på olika museum eftersom man då blir skickad till den arbetsplats som behöver förstärkning för stunden.

Välj ett museum som lockar

Det är viktigt att man väljer ett museum som man känner har en inriktning som är intressant. Gör man inte det så kan man lätt hamna i en situation där man inte trivs på sitt jobb och kanske till och med tänka att valet att arbeta på museum var dåligt. Så välj med omsorg ett museum som lockar dig.

Jobba på museum utomlands

Vill man prova på något lite annorlunda så kan man söka jobb på ett museum utomlands. Helst bör man ha bra språkkunskaper, eller åtminstone kunna grunderna i det språk som talas i landet man vill flytta till. Om man inte kan språket så kanske man kan tänka sig att gå en språkkurs samtidigt. Det är mycket lättare att lära sig ett nytt språk om man befinner sig i ett land där just det språket talas. Då kommer man få träna på språket varje gång man går ut och handlar, åker taxi eller om man ska gå på dejt med någon.

lookout