Medeltidsmuseet i Stockholm

Museer

Written by:

För den som tycker om svensk medeltidshistoria är Medeltidsmuseet i Stockholm en klar pärla att besöka. Museet berättar om stadens uppkomst och historia och om stadens invånare till vardags och till fest. Det roliga med museet är att det ligger under jord.

Museets historia

På slutet av 1970-talet behövde det gamla riksdagshuset byggas om med ett garage till ledamöternas bilar och grävandet sattes igång. Det var nu inte garagegrävningar, utan arkeologiska grävningar som gjordes först och fynden man gjorde skulle göra det omöjligt att bygga garaget. 1978-1980 undersöktes Helgeandsholmen grundligt och det skulle bli Stockholm innerstads mest omfattande grävningar. 8000 kvadratmeter undersöktes och 50 000 kubikmeter jord fraktades bort. Detta gjorde att stadens invånare kunde följa utgrävningarna på nära håll och med stort intresse.

Vad hittades?

Man gjorde ett stort fynd av grundmurar från flera 1600-talspalats, elva båtar, en stadsmur och Helgeandshusets medeltida kyrkogård med sju ton skelett. Man hittade också resterna av en hemlig gång som en gång i tiden gått från Slottet till Hovstallet.

Stadsmuren var delar av den som Gustav Vasa lät bygga på 1530-talet och muren var ursprungligen cirka 6 meter hög. 55 meter medeltida stadsmur från Gustav Vasas tid löper nu genom hela det underjordiska museet.

Den hemliga gången lät kung Karl XI bygga på 1600-talet för att han skulle kunna ta sig osedd till sina hästar, då Hovstallet låg på Helgeandsholmen innan Riksdagshuset byggdes där. Gången gick från kungens privata våning i slottet, ner till slottets källare vidare till Stockholms ström. Där fanns en träbro och ännu en gång som mynnar ut i nuvarande Medeltidsmuseet.

Helgeandshuset

Helgeandsholmen är en ö som har fått sitt namn efter Helgeandshuset. Detta var en medeltida institution för gamla och sjuka, och givetvis med tillhörande kyrkogård. Välbärgade äldre kunde köpa sig en vårdplats och en grav för att leva sina sista dagar ompysslade. Fattiga och sjuka vårdades också där, och soldater som stupat i olika strider finns också begravda på Helgeandshusets kyrkogård. Man tror att runt 4000 människor har fått sin sista vila där och kyrkogården var i bruk under 200 år.

Museet har såklart en shop och där kan man köpa kopior av smycken och ringar som hittades under utgrävningarna. Att ha historiska föremål i nytappning kan vara roligt, och Svenskt Tenn har en del sådana smycken. Inte bara smycken, utan även möbler, brickor och dekorationer finns att beskåda och införskaffa. Titta in och njut av alla vackra saker om du ändå är i Stockholm.

Kommande utställningar på museet under 2019 är bland annat en som heter Återskapat 1471 och handlar om skor, kläder, vapen och rustningar ifrån 1400-talet. Bakom utställningen ligger ett sällskap som heter S:t Olofs Gille och de återskapar senmedeltiden med en förkärlek för slaget om Brunkeberg år 1471. Här kommer man få en förståelse för hur livet såg ut för hantverkare, skomakare, vapenmakare och soldater i 1400-talets Stockholm.

lookout