Museum

Museer

Written by:

En härlig vårdag och luften känns ljum. Det är läge att gå ut på en liten promenad och flanera lite. När man lugnt spatserar genom gator och parker kommer tanken; “Man kanske skulle göra något trevligt en dag som denna?” Vad kan då vara trevligare och mer inspirerande än ett besök på ett museum? Det finns ett museum för varje smak. Några kanske tänker på museer som en dammig, torr och tråkig miljö med marmorskulpturer och tavlor från konstnärer som ingen kommer ihåg. De som tänker och känner så har oftast inte besökt ett museum på många många år. Idag finns det som sagt så många olika museer att besöka. Teknik, musik, erotik, hantverk, textil, VVS, ABBA eller korv. Ja i stort sett varje ämne har ett eget museum någonstans i världen.

Man kan hitta många roliga och intressanta museer genom en enkel sökning på nätet. Ange bara din egen fäbless och lägg till ordet museum bakom och du kommer att häpna över antalet möjligheter som ges.

Ska man då ge sig ut på en lite längre resa och besöka ett museum rent av i ett annat land så är det bra att sätta sig ner och se över hur ekonomin ser ut. Många lånar pengar för att förverkliga en länge närd dröm om ett besök på just “det” museet. Det behöver inte vara fel att låna pengar för att förverkliga sin drömresa, men det är viktigt att man jämför lån och möjligheter innan man väljer en kreditgivare. När det väl är gjort och man har pengar på sitt konto är det bara att boka resan, gärna med tåg eller andra klimatsmarta alternativ, och läsa på om sitt resmål.

Några personliga favoriter hittar man i Spaniens huvudstad Madrid. Olika museer som Prado, Reina Sofia och Thyssen är 3 fantastiska museer med konst som varit stark och gångbar i århundraden. Ett tips är att boka en personlig guide och välja ut en speciell konstnär, t ex Velasquez eller Picasso och sedan få en guidning som följer just den konstnärens utveckling och umbäranden.

Ett annat tips är att undersöka vilka rabatter som olika föreningar och klubbar kan erbjuda. Två stora matkedjor som COOP och ICA brukar erbjuda sina medlemmar förmånliga rabatter på olika museer och andra utflyktsmål. Även olika bensinkedjor och fackföreningar brukar komma med lite bra erbjudanden. Det kan också vara så att man som medlem i en bostadsförening t ex HSB eller Riksbyggen kan få ta del av olika erbjudanden. Kolla upp medlemstidningen eller surfa in på föreningens eller klubbens hemsida och titta vad som står till buds.

Så oavsett om det är bilar och teknik eller leksaker och spel som lockar så finns det ett museum som garanterat passar dina intressen. Så varför inte förena lite skön avkoppling med att samtidigt lära sig något nytt och spännande genom att besöka ett museum i när eller fjärran?

lookout