Har man turen att få resa till Egypten så finns det ett antal ”måsten”, inte minst Konungarnas dal och, naturligtvis, pyramiderna. Hit flockas besökare varje år men vad en hel del missar är det stora Egyptiska muséet i Kairo som har många av de fantastiska föremålen, hela 120 000, som hittats under utgrävningarna. Här kan man till exempel få se den unga kungen Tutanchamons berömda guldmask, liksom fantastiska fynd från de många faraonernas gravar.
Om man verkligen vill kunna njuta av detta museum kan det vara bra att antingen komma hit mycket tidigt eller lite senare. Mitt på dagen kryllar det av människor här vilket tar bor lite från upplevelsen. Det är dock ett museum som verkligen är värt ett besök och av de många artefakterna bör man inte missa följande:
- Tuthmoses III staty – här avbildas faraon i sittande ställning som en sann regent.
- Khufus figurin – denna farao levde för över 5000 år sedan och skall ha varit den som beställde den stora pyramiden i Ghiza. Figurinen är mycket liten men oerhört viktig då det inte finns mycket information om sagda farao.
- Narmer Paletten – detta är en stentavla med några av de första hieroglyferna som någonsin hittats. När man först fann den på slutet av 1800 talet kunde man inte helt översätta den men idag vet man att den föreställer farao Narmer på båda sidorna. På den ena framställs han som en gud och på den andra som en krigare, precis i färd med att döda en fiende som knäböjer framför honom.
- Hatshepsuts grav – här kan man se föremål från utgrävningarna av en av de få kvinnliga faraonernas grav. Föremålen var ofta av en nästan vardaglig natur då man trodde att de skulle följa med in i efter-livet och nyttjas av sin ägarinna.